ZNAJDŹ W SERWISIE

Dzieci gotują dla dzieci – ruszył sezon świątecznych spotkań kulinarnych

Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
ZDJĘCIA
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu
Fot. Fundacja Szkoła na Widelcu

2 grudnia dzieci uczestniczące w kulinarnym projekcie edukacyjnym prowadzonym przez Fundację Szkoła na Widelcu przygotowały ucztę świąteczną dla swoich chorych rówieśników. To było niezwykłe spotkanie.

Przez cały listopad Fundacja Szkoła na Widelcu prowadziła warsztaty kulinarne z grupą dzieci i młodzieży na warszawskim Mokotowie. W ramach tego mini projektu - Wyzwanie Gotowanie – kursanci zdobywali podstawowe umiejętności kulinarne. Organizatorzy przygotowali cykl edukacyjny, podczas którego dzieci z trzech grup wiekowych nauczyły się przygotowywać śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek.

Finałem warsztatów było przygotowanie samodzielnie przez kursantów świątecznego spotkania dla podopiecznych Fundacji Mam Marzenie i Fundacji Nasze Dzieci. Kulinarne przygotowania odbywały się przez cały dzień pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych i wolontariuszy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Grzegorza Łapanowskiego – prezesa i założyciela tej Fundacji. W menu znalazło się mnóstwo świątecznych przysmaków m.in.: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, śledziowa sałatka z pieczonymi burakami, pasztet z białej fasoli i gruszki, pasztet z cieciorki z nutą orzechową oraz pyszne świąteczne desery. Uczestnicy mogli też ozdobić pierniki naturalnymi lukrami i zabrać je do domu, aby kogoś nimi obdarować lub powiesić na choince. Rozbudziliśmy razem ducha Świąt. Klimatyczny obiad odbył się w studiu kulinarnym Food Lab Studio i zgromadził blisko 80 osób. Gościem spotkania była też zastępca burmistrza Mokotowa Monika Gołębiewska-Kozakiewicz.

Wyzwanie Gotowanie jest elementem prowadzonego od maja na mokotowskim Wierzbnie interdyscyplinarnego projektu „LSW Wierzbno” współfinansowanego przez Urząd Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy. Projekt jest  skierowany do dzieci, młodzieży w wieku 6-18 lat, rodziców a nawet nauczycieli. Przedsięwzięcie jest wynikiem porozumienia  partnerskiego czterech organizacji – Stowarzyszenia w Stronę Marzeń, Fundacji Centrum Edukacji Liderskiej, Stowarzyszenia KARAN oraz Stowarzyszenia Amfora. Działania będą trwały aż do końca 2019 roku. Celem projektu jest przede wszystkim zmotywowanie dzieci do nauki, integrację społeczności lokalnej, uatrakcyjnienie czasu wolnego a także zajęć szkolnych, pokazanie edukacji z innej strony i pozwolenie dzieciom i młodzieży na działanie w obszarach, które ich najbardziej interesują.

Wszelkie informacje dotyczące projektu można uzyskać poprzez kontakt mailowy .

Fundacja Szkoła na Widelcu działa od ponad 5 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych pokazujemy, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie.

Organizacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni. Organizuje akcje społeczne Kucharze Dzieciom - charytatywne kolacje i pikniki, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach. www.szkolanawidelcu.pl.

Komentarze
Nie ma żadnych komentarzy
Redakcja www.mediateka.ngo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.